Al tall i al vent
Segona jornada de treball. Presa les regnes la delegació portuguesa que oferix un resum de la història dels valors democràtics a Portugal que es van implantar amb la Revolució del 25 d'abril de 1974. Vam conéixer un poc els secrets del canvi que es van operar a través de les cançons de Paulo de Carvalho (E Depois do Adeus) i els seus missatges codificats per a consolidar amb art i sentiment la revolució dels Clavells.
El paral·lelisme ha sigut inevitable amb la situació de la dictadura a Espanya, que defenia uns prinipis molt clars: Déu, Pàtria i Religió. Les companyes d'història del centre esmentaren la situació de la dona, relegada a les faenes de casa i, com a màxim, a treballs molt marcadament feminitzats. Les dones portugueses infermeres, teleoperadores i hostesses que només podien exercir si no estaven casades. La contestació ciutadana a Portugal va ser encoratjada per cantautors. Mentres escoltàvem una cançó protesta portuguesa recordàvem l'estaca ben corcada a la qual va cantar Llach.
Després, ens va visitar la cònsol de Romania, qui ens ha explicat la situació dels romanesos a l'illa i una altra companya del centre HBG ens mostrava els problemes de la immigraciación. Compartim un vídeo molt didàctic que representa els problemes que patix la població immigrant.
Primera reunió presencial de treball del projecte
Liderats per les companyes romaneses, es va establir un calendari provisional de mobilitats del projecte. Mancant decidir les dates exactes, després de la primera mobilitat de Romania (7 al 13 d'abril), li seguiran Polònia (del 15 al 21 de setembre). Al desembre del 2024 serà Grècia. El torn de Madeira serà el mes de febrer del 2025. Eixe any, al maig, serà la mobilitat d'Espanya. Croàcia tancarà el programa el setembre de 2025.
En el repartiment de tasques, a Espanya li correspon portar el diari d'activitats que s'aniran realitzant i es farà en format de blog que nosaltres anirem actualitzant.
Durant la reunió es van marcar consells per a aconseguir la major difusió del projecte. I vaja que s'està posant obstinació en eixa comesa. El company portugués ja ha aconseguit la publicació de la nostra reunió en un dels periòdics locals. Ací està la ressenya al Diario de Notícias.
La jornada acabà amb la realització d’un taller d’artesania d’allò més pràctic, curiós (per net i interessant), ecol.lògic… Reutilitzàrem uns plàstics per a dibuixar uns motius autòctons, els pintàrem amb llapisseres de color, els introduïrem en un forn-microones i… s’obrà el miracle. Vam obtindre unes medalletes que convertirem en un penjoll.
Per cert el peix “del terreny”, espectacular. Especialment, el "bacalhau à bras" i la tonyina són de Champions League.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada